Strona powitalna arrow Dania z mięs arrow Klopsy w sosie pomidorowym
Klopsy w sosie pomidorowym Drukuj Wyślij znajomemu
Redaktor: Marta   

- 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (lub mieszanego)
- 1 cebula
- czerstwa kajzerka
- sól, pieprz, tymianek lub majeranek
- sos pomidorowy boloński (Winiary lub Knorr)
- 1 jajo
- oliwa

  Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Cebulę drobno posiekać i zesmażyć na oliwie na złoto. Mięso wyrobić z jajem, odciśniętą z wody bułką, solą, pieprzem, ziołami i ostudzoną cebulką. Dokładnie wyrobić.
  Zagotować wrzątek, osolić. Z mięsa formować nieduże kulki i wrzucać na wrzątek. Gotować ok. 5-8 minut, po czym przekładać do drugiego garnka.
  Zrobić sos według przepisu na opakowaniu, zalać klopsy, dusić na małym ogniu pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut. Podawać z ziemniakami.
  Zamiast sosu pomidorowego można użyć pieczarkowego lub grzybowego.

 

 

06.10.2009.
 
http://kuchnia.kolonia.gda.pl, Powered by Joomla and Designed by SiteGround web hosting
statystyka