- 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (lub mieszanego)
- 1 cebula
- czerstwa kajzerka
- sól, pieprz, tymianek lub majeranek
- sos pomidorowy boloński (Winiary lub Knorr)
- 1 jajo
- oliwa
Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Cebulę
drobno posiekać i zesmażyć na oliwie na złoto. Mięso wyrobić z jajem,
odciśniętą z wody bułką, solą, pieprzem, ziołami i ostudzoną cebulką.
Dokładnie wyrobić.
Zagotować wrzątek, osolić. Z mięsa formować
nieduże kulki i wrzucać na wrzątek. Gotować ok. 5-8 minut, po czym
przekładać do drugiego garnka.
Zrobić sos według przepisu na opakowaniu, zalać klopsy, dusić na
małym ogniu pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut. Podawać z ziemniakami.
Zamiast sosu pomidorowego można użyć pieczarkowego lub grzybowego.