Strona powitalna arrow Dania z mięs arrow Zapiekane kotleciki
Zapiekane kotleciki Drukuj Wyślij znajomemu
Redaktor: Marta   

- 30 dag ziemniaków
- 1 pęczek dymki
- 6 małych sznycelków z indyka
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy (lub oleju)
- 8 dag boczku pokrojonego w bardzo cienkie plastry
- 100 ml śmietany
- 1 łyżeczka bulionu wołowego w proszku (można pokruszyć kostkę bulionową)
- 3 łyżki zasmażki w proszku (lub zrobić zasmażkę z mąki)
- 3 łyżki starego emmentalera

  Ziemniaki umyć, osuszyć, pokroić w cząstki. Kotlety opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, usmażyć na gorącym oleju na złocisto-brązowo, wyjąć z patelni. Na tłuszczu ze smażenia mięsa usmażyć boczek i ziemniaki, smażyć ok. 5 minut. Dodać cebulkę i krótko smażyć dalej.
  Naczynie żaroodporne natłuścić. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Ziemniaki z cebulą i boczkiem oraz mięso włożyć do formy. Do tłuszczu na patelni dodać śmietanę i 300 ml wody, wymieszać, zagotować. Doprawić bulionem, zagęścić zasmażką. Sosem polać składniki w formie, posypać serem. Pieć ok. 30 minut.

22.11.2008.
 
http://kuchnia.kolonia.gda.pl, Powered by Joomla and Designed by SiteGround web hosting
statystyka