Kurczak z ryżem Drukuj Wyślij znajomemu
Redaktor: Marta   

- podwójna pierś z kurczaka
- 4 średnie cebule
- dwie torebki ryżu długoziarnistego
- sól, pieprz, papryka w proszku, czosnek granulowany
- 2/3 szklanki bulionu drobiowego (z kostki)
- odrobina smalcu i oleju

    Mięso pokroić na kawałki (w kostkę lub paski), oprószyć solidnie przyprawami, skropić olejem, wstawić na pół godziny do lodówki. Cebule poszatkować, udusić na smalcu, często mieszając, przełożyć do miseczki. Na tym samym tłuszczu obsmażyć mięso. Dodać do niego cebulę i trzymać na małym ogniu. Ryż ugotować wedlug wskazówek na opakowaniu (na ogół 15 minut w osolonej wodzie). Wyjąć, osączyć i dodać do mięsa. Wymieszać, podlać bulionem, koniecznie przykryć. Dusić jeszcze około 10 minut.

 

22.11.2008.
 
http://kuchnia.kolonia.gda.pl, Powered by Joomla and Designed by SiteGround web hosting
statystyka