Paluszki serowe Drukuj Wyślij znajomemu
Redaktor: Marta   
90 g przesianej mąki
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 60 g masła
- 90 g utartego sera żółtego (emmentaler lub podobny)
- sól, pieprz (najlepiej czarny)
- 120 ml mleka

  W dużym naczyniu zmieszaj mąkę z drożdżami. Dodaj masło, łącząc je czubkami palców z mąką, a następnie dodaj ser. Posól, popieprz, dodaj mleko, aby utworzyła się dość zwarta masa. Ciasto lekko rozwałkuj, wytnij krążki na placuszki lub pokrój nożem na paluszki.
  Ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze i piecz przez ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni.
  Placuszki pieką się wolniej niż paluszki, więc nie piecz ich razem. Najlepsze są letnie.

22.11.2008.
 
http://kuchnia.kolonia.gda.pl, Powered by Joomla and Designed by SiteGround web hosting
statystyka