Redaktor: Marta
|
- 40 dag makaronu spaghetti
- oliwka
- 4 łyżki startego parmezanu
- 50 dag mięsa mielonego
- 15 dag surowej, wędzonej szynki (może być też boczek)
- 2 cebule
- 1/2 łyżeczki oregano
- 50 dag pomidorów z puszki
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
Jedną cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidory
grubo pokroić. W głębokim rondlu zeszklić na oliwie cebulę. Dodać
pomidory, koncentrat i przyprawy. Gotować ok. 20 minut, potem przetrzeć
przez sito.
Drugą cebulę drobno posiekać, zeszklić, włożyć do niej mięso i
podsmażyć. Szynkę pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa. Podlać
kilkoma łyżkami wody lub bulionu, dodać przyprawy, dusić pod
przykryciem ok. 20 minut. Połączyć z sosem, wymieszać, dusić kilka
minut.
Makaron polać sosem, posypać serem i oregano.
|
22.11.2008.
|