Redaktor: Marta
|
- 50 - 60 dag mięsa mielonego
- oliwka lub olej
- 3 średnie cebule
- puszka pomidorów bez skórki
- sos bolognese Knorr, Winiary, Culineo lub inny
- makaron spaghetti
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, biały pieprz, papryka słodka w proszku
Cebulę pokroić według uznania, można na drobno, można w piórka, zeszklić na 2
łyżkach oliwy, odrobinkę posolić i doprawić papryką w proszku. Dodać mięso mielone, rozdrobnić
drewnianą szpatułką, smażyć ok. 10-15 minut. Pomidory wraz z sokiem dodać do mięsa. Doprawić pieprzem, papryką i solą, dusić na średnim ogniu, dodać przecier. Po 10 minutach wlać do mięsa
niepełną szklankę wody i wsypać sos bolonese. Dokładnie wymieszać i
dusić jeszcze ok. 10-15 minut na wolnym ogniu. Podawać z makaronem
spaghetti. Gotową potrawę można posypać parmezanem.
|
22.11.2008.
|