Strona powitalna arrow Sery i makarony arrow Spaghetti po bolońsku
Spaghetti po bolońsku Drukuj Wyślij znajomemu
Redaktor: Marta   

- 50 - 60 dag mięsa mielonego
- oliwka lub olej
- 3 średnie cebule
- puszka pomidorów bez skórki
- sos bolognese Knorr, Winiary, Culineo lub inny
- makaron spaghetti
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, biały pieprz, papryka słodka w proszku

  Cebulę pokroić według uznania, można na drobno, można w piórka, zeszklić na 2 łyżkach oliwy, odrobinkę posolić i doprawić papryką w proszku. Dodać mięso mielone, rozdrobnić drewnianą szpatułką, smażyć ok. 10-15 minut. Pomidory wraz z sokiem dodać do mięsa. Doprawić pieprzem, papryką i solą, dusić na średnim ogniu, dodać przecier. Po 10 minutach wlać do mięsa niepełną szklankę wody i wsypać sos bolonese. Dokładnie wymieszać i dusić jeszcze ok. 10-15 minut na wolnym ogniu. Podawać z makaronem spaghetti. Gotową potrawę można posypać parmezanem.

 

22.11.2008.
 
http://kuchnia.kolonia.gda.pl, Powered by Joomla and Designed by SiteGround web hosting
statystyka