Redaktor: Marta
|
Prawdziwy rosół gotuje się na jednej kurze lub jednym kurczaku, my zastosujemy wersję uproszczoną.
- 15 dag mięsa wołowego i 1 udko z kurczaka (lub 2 udka bez wołowiny)
- 3 duże marchewki
- pietruszka
- pół selera
- por
- sól, pieprz, ziarenka smaku (Winiary) lub niebieska Vegeta
- 2 kostki bulionowe (drobiowe)
- makaron
Mięso myjemy, czyścimy, zalewamy wodą,
wstawiamy na średni gaz. Kiedy się zagotuje, gaz zmniejszamy.
Włoszczyznę oczyszczamy, myjemy i dodajemy do wywaru. Wsypujemy dwie
łyżki ziarenek smaku, łyżeczkę lub dwie Vegety i uprzednio rozpuszczoną
w szklance wrzątku kostkę bulionową, wsypujemy pieprz (najlepiej
biały). Gotujemy do chwili, aż mięso będzie miękkie. Wtedy je wyjmujemy
wraz z włoszczyzną. Jeśli zupa jest mało słona, przyprawiamy do smaku
odrobiną soli.
Mięso możemy sobie później usmażyć lub odgrzać na kolację, w rosole
zostawiamy w całości tylko marchew. Gotujemy makaron, rosół podajemy
bardzo gorący. jest też pyszny bez makaronu, w kubku, do picia.
|
22.11.2008.
|