Redaktor: Marta
|
- 2 skrzydełka z kurczaka
- 2 marchewki
- pietruszka
- pół selera
- por
- sól, pieprz
- kostka bulionowa
- cebula
Na zacierki:
- 25 dag mąki pszennej
- pół szklanki letniej wody
- sól
Mięso myjemy, czyścimy, zalewamy wodą,
wstawiamy na średni gaz. Kiedy się zagotuje, gaz zmniejszamy.
Włoszczyznę oczyszczamy, myjemy i dodajemy do wywaru. Wrzucamy kostkę
bulionową, dajemy do smaku trochę soli i pieprzu.
W międzyczasie zagniatamy twarde ciasto na zacierki i odstawiamy na
20 minut. Po upływie tego czasu skubiemy z ciasta małe kluseczki lub
ścieramy je na tarce o grubych oczkach.
Z wywaru wyjmujemy mięso i warzywa. Warzywa możemy pokroić w kostkę i
wrzucić do zupy. Zacierki wrzucamy do wywaru i gotujemy (zagęszczą nam
zupę). Cebulkę siekamy na drobno i zesmażamy na tłuszczu (najlepiej na
odrobinie smalcu lub na oliwie), wrzucamy do zupy wraz z tłuszczem.
Gotujemy jeszcze ok. 5-8 minut.
Do zupy można dodać też ziemniaki. 4-5 średnich ziemniaków obieramy,
myjemy w chłodnej wodzie, kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy przed
włożeniem zacierek. Gotujemy, aż będą miękkie, zacierki wrzucamy w
połowie gotowanie ziemniaków (po ok. 10 minutach).
|
22.11.2008.
|