Zacierkowa Drukuj Wyślij znajomemu
Redaktor: Marta   

- 2 skrzydełka z kurczaka
- 2 marchewki
- pietruszka
- pół selera
- por
- sól, pieprz
- kostka bulionowa
- cebula

Na zacierki:
- 25 dag mąki pszennej
- pół szklanki letniej wody
- sól

  Mięso myjemy, czyścimy, zalewamy wodą, wstawiamy na średni gaz. Kiedy się zagotuje, gaz zmniejszamy. Włoszczyznę oczyszczamy, myjemy i dodajemy do wywaru. Wrzucamy kostkę bulionową, dajemy do smaku trochę soli i pieprzu.
  W międzyczasie zagniatamy twarde ciasto na zacierki i odstawiamy na 20 minut. Po upływie tego czasu skubiemy z ciasta małe kluseczki lub ścieramy je na tarce o grubych oczkach.
  Z wywaru wyjmujemy mięso i warzywa. Warzywa możemy pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Zacierki wrzucamy do wywaru i gotujemy (zagęszczą nam zupę). Cebulkę siekamy na drobno i zesmażamy na tłuszczu (najlepiej na odrobinie smalcu lub na oliwie), wrzucamy do zupy wraz z tłuszczem. Gotujemy jeszcze ok. 5-8 minut.
  Do zupy można dodać też ziemniaki. 4-5 średnich ziemniaków obieramy, myjemy w chłodnej wodzie, kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy przed włożeniem zacierek. Gotujemy, aż będą miękkie, zacierki wrzucamy w połowie gotowanie ziemniaków (po ok. 10 minutach).

22.11.2008.
 
http://kuchnia.kolonia.gda.pl, Powered by Joomla and Designed by SiteGround web hosting
statystyka