Kopytka Drukuj Wyślij znajomemu
Redaktor: Marta   

- 1 kg ziemniaków
- 25 dag mąki pszennej
- 1 lub 2 jajka

  Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy, by trochę przestygły. Przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy mąkę, jajka i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki, z których następnie wykrawamy ukośne kluseczki. Gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku, ok. 1-2 minut od wypłynięcia.

  Kopytka są idealne do wszelkiego rodzaju sosów, jako dodatek do mięs oraz jako oddzielna potrawa posypana tartą bułką, zesmażoną słoninką lub cukrem, zależnie od upodobań. Są pyszne odsmażane.

 

29.09.2009.
 
http://kuchnia.kolonia.gda.pl, Powered by Joomla and Designed by SiteGround web hosting
statystyka