Strona powitalna arrow Dania z mięs arrow Pilaw z kurczakiem
Pilaw z kurczakiem Drukuj Wyślij znajomemu
Redaktor: Marta   
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 średnie cebule
- dwa woreczki ryżu długoziarnistego
- kostka bulionowa (najlepiej wołowa)
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- papryka w proszku
- olej do smażenia

    Pierś myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Oprószamy przyprawami, polewami dwie łyżkami oleju i mieszamy. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
    Cebulę obieramy i siekamy w półksiężyce. Zesmażamy na łyżce oleju, zdejmujemy z ognia. Na tym samym tłuszczu zesmażamy kurczaka, aż do miękkości. Dodajemy cebulę, dusimy razem kilka minut.
    Ryż gotujemy w/d przepisu na opakowaniu. Na ogół ok. 15-20 minut. Osączamy, wysypujemy do miski. Mieszamy z wcześniej przygotowanym kurczakiem. Kostkę bulionową rozpuszczamy w połowie szklanki wody, podlewamy ryż. Dusimy razem, często mieszając przez ok. 10 minut.
18.12.2008.
 
http://kuchnia.kolonia.gda.pl, Powered by Joomla and Designed by SiteGround web hosting
statystyka