Strona powitalna arrow Dania z mięs arrow Żeberka na słodko
Żeberka na słodko Drukuj Wyślij znajomemu
Redaktor: Irek   

 
1 kg  żeberek wieprzowych

Marynata:

1      kawałek imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 
3      ząbki czosnku / polski /
3-4   łyżki  miodu wielokwiatowego
2-3   łyżki czystej wódki

 
4     łyżki sosu sojowego jasnego
2      łyżki octu winnego
5-7   kropli tabasco
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

olej,sól

 Żeberka opłukać, pokroić na porcje z jednym żebrem /7-8cm długości/.  Imbir i czosnek obrać i posiekać. Połączyć z sosem sojowym, mąką ziemiaczaną, wódką, octem, tabasco, miodem i dobrze wymieszać. Do miski wkładamy pojedynczo maczane w przygotowanej marynacie żeberka, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Zamarynowane żeberka podsmażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym z każdej strony na jasny brąz. Następnie wkładamy do garnka, a pozostały sos z patelni wlewamy na żeberka i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia pozostałą marynatę wlewamy do garnka i dusimy, aż do odparowania płynu, do czasu, gdy na żeberkach ukaże się glazura.

 

 

Rada: Imbir sproszkowany w czasie gotowania gorzknieje, dlatego zalewamy go 1/4 szklanki wrzącej wody  i odstawiamy na 20 minut, a do sosu wlewamy samą starannie odcedzoną wodę imbirową.

 

 

 

11.06.2009.
 
http://kuchnia.kolonia.gda.pl, Powered by Joomla and Designed by SiteGround web hosting
statystyka