Strona powitalna arrow Warzywa i grzyby arrow Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku Drukuj Wyślij znajomemu
Redaktor: Marta   
- 600g fasolki jaś
- 250g boczku wędzonego
- 4 kawałki kiełbasy śląskiej (toruńskiej, podwawelskiej)
- 3 średnie cebule
- mała puszka pomidorów bez skórki
- słoiczek przecieru pomidorowego
- sól, pieprz (najlepiej biały), papryka słodka
- trochę masła do duszenia

Fasolę namaczamy na noc w ilości wody trzy razy większej niż ziaren. Gotujemy fasolę w wodzie, w której się moczyła z dodatkiem skórki od boczku. W międzyczasie skrajamy cebulę w kostkę i wrzucamy do rondelka na roztopione masło, dusimy, by się zeszkliła, nie doprowadzając do zrumienienia. Przekładamy cebulę do miseczki, a na pozostały tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Podsmażamy przez kilka minut, przekładamy do cebuli i wrzucamy na tłuszcz skrojony w kostkę boczek. Do osobnego rondelka wlewamy pomidory w zalewie, zagotowujemy, dodajemy przecier, mieszamy i przez chwilę dusimy. Do sosu pomidorowego dodajemy cebulę, kiełbasę i boczek, mieszamy, doprawiamy solidnie pieprzem, papryką i do smaku solą. Fasolę gotujemy dopóki nie wyparuje większość wody, zalewamy ją wówczas sosem pomidorowym i dusimy. Kiedy fasola będzie miękka, a sos zgęstnieje, zdejmujemy z ognia. Podajemy z białym pieczywem. Świetnie pasuje do tego zestawu zielona sałata.
 

19.08.2009.
 
http://kuchnia.kolonia.gda.pl, Powered by Joomla and Designed by SiteGround web hosting
statystyka