Muffinki z budyniem Drukuj Wyślij znajomemu
Redaktor: Marta   

- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 1 jajo
- 100g Kasi (lub masła)
- 3-4 łyżeczki czekolady w proszku lub kakao (nie jest konieczna)
- budyń o dowolnym smaku
- do budyniu 300ml mleka (półtorej szklanki)

- do budyniu 3-4 łyżeczki cukru

Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu z tym, że zamiast 500ml mleka, dajemy 300ml. Ostawiamy do przestygnięcia.

Suche składniki ciasta, czyli mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy razem. Kasię topimy na gazie lub w mikrofalówce. Kiedy wystygnie, dodajemy do jaja i mleka, roztrzepujemy razem. Składniki suche stopniowo wsypujemy do mokrych, mieszamy razem. Najłatwiej i najszybciej mikserem.

Ciasto dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy czekoladę w proszku, mieszamy.

Blaszkę do muffin wykładamy papilotkami, napełniamy jasnym ciastem (ok. łyżki na jeden otwór). Dodajemy po łyżeczce (półtorej łyżeczki) letniego budyniu. Przykrywamy ciemnym ciastem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni Celsjusza ok. 20-25 minut.

Kiedy wystygną, możemy ozdobić je lukrem, posypkami, czekoladą, wedle gustu i fantazji.

 

  

25.12.2009.
 
http://kuchnia.kolonia.gda.pl, Powered by Joomla and Designed by SiteGround web hosting
statystyka