Strona powitalna arrow Z ziemniaków i ryżu arrow Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana Drukuj Wyślij znajomemu
Redaktor: Marta   
- 5-6 podłużnych ziemniaków
- kilka grubszych kawałków szynki drobiowej
- 20 dag startego żółtego sera
- 3 pomidroy
- cebula
- dodatkowo mogą być pieczarki, marynowana cebulka, papryka, etc.
- sól, pieprz, słodka czerwona papryka w proszku
- szczypior


Ziemniaki myjemy, kroimy w talarki i blanszujemy z dodatkiem soli. Pomidory i cebulę smażymy na oliwie lub oleju., doprawiamy pieprzem, solą i papryką w proszku. Żaroodporną formę natłuszczamy olejem, na dno sypiemy odrobinę pokrojonego na drobno szczypiorku i kładziemy część masy pomidorowej. Układamy ziemniaki, posypujemy pokrojoną w kostkę szynką, posypujemy połową sera, sypiemy część szczypiorku i smarujemy częścią masy pomidorowej. Ponownie układamy ziemniaki. Ponawiamy układanie warstw aż do wyczerpania składników, na górę sypiemy szczypior i ser. Zapiekamy około pół godziny w gorącym piekarniku.
 
07.02.2010.
 
http://kuchnia.kolonia.gda.pl, Powered by Joomla and Designed by SiteGround web hosting
statystyka