Redaktor: Irek
|
- 25 dag mąki
- 25 dag cukru
- 25 dag masła
- 4 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 5 dag mielonych orzechów laskowych
- 5 dag mlecznej czekolady
- 3 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Utrzeć miękki tłuszcz z
cukrem,cukrem waniliowym oraz szczyptą soli na puszystą masę. W
trakcie ucierania wbijać stopniowo jajka. Zmieszać mąkę z proszkiem do
pieczenia, przesiać do utartej masy. Dokładnie wymieszać wszystkie
składniki. Podzielić ciasto na połowę. Do jednej części dodać mielone
orzechy laskowe, do drugiej 3 łyżki kakao.
Nasmarować odrobiną
tłuszczu formę keksową (o długości 28 cm), a następnie posypać tartą
bułką. Wypełnić ciastem orzechowym,przykryć warstwą ciemnego ciasta.
Wykonując spiralne ruchy widelcem,przemieszać obie warstwy. Piec babkę
50 - 60 minut w temperaturze 175 - 200 stopni C. Udekorować
rozpuszczoną czekoladą. Kroić dopiero wtedy gdy dobrze zastygnie.
|
09.02.2010.
|