Babka marmurkowa Drukuj Wyślij znajomemu
Redaktor: Irek   

- 25 dag mąki
- 25 dag cukru
- 25 dag masła
- 4 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 5 dag mielonych orzechów laskowych
- 5 dag mlecznej czekolady
- 3 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- tłuszcz i tarta bułka do formy

 

Utrzeć miękki tłuszcz z cukrem,cukrem waniliowym oraz szczyptą soli na puszystą masę.  W trakcie ucierania wbijać stopniowo jajka. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać do utartej masy. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Podzielić ciasto na połowę. Do jednej części dodać mielone orzechy laskowe, do drugiej 3 łyżki kakao.

Nasmarować odrobiną tłuszczu formę keksową (o długości 28 cm), a następnie posypać tartą bułką. Wypełnić ciastem orzechowym,przykryć warstwą ciemnego ciasta. Wykonując spiralne ruchy widelcem,przemieszać obie warstwy. Piec babkę 50 - 60 minut w temperaturze  175 - 200 stopni C. Udekorować rozpuszczoną czekoladą. Kroić dopiero wtedy gdy dobrze zastygnie.

 

09.02.2010.
 
http://kuchnia.kolonia.gda.pl, Powered by Joomla and Designed by SiteGround web hosting
statystyka