Czekoladowy przekładaniec |
|
|
Redaktor: Irek
|
- 24 herbatniki petit beurre
- 2 tabliczki czekolady
- 3/4 kostki masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,np.neska
- kieliszek wiśniówki lub koniaku
- bita śmietana w aerozolu do dekoracji
Kawę
zalać szklanką wrzątku, wlać alkohol. Zostawić pod przykryciem.
Tabliczkę czekolady połamać do rondelka, dodać łyżkę masła. Podgrzewać
na maleńkim ogniu, aż czekolada się stopi. Żółtka utrzeć z cukrem na
gładką masę, dodać miękkie masło (dwie łyżki odłożyć) i przestudzoną
stopioną czekoladę. Prostokątną formę posmarować masłem. Herbatniki
zanurzać w kawie z alkoholem i układać na dnie i bokach foremki. Kłaść
warstwę masy, warstwę wilgotnych herbatników, aż do wyczerpania się
składników. Przekładaniec wstawić na 3 godziny do lodówki. Drugą
tabliczkę czekolady stopić z łyżką masła. Przekładaniec wyjąć na
półmisek i oblać warstwą czekolady. Wierzch udekorować dowolnie bitą
śmietaną.
|
09.02.2010.
|