Strona powitalna arrow Desery arrow Czekoladowy przekładaniec
Czekoladowy przekładaniec Drukuj Wyślij znajomemu
Redaktor: Irek   
- 24 herbatniki petit beurre
- 2 tabliczki czekolady
- 3/4 kostki masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,np.neska
- kieliszek wiśniówki lub koniaku
- bita śmietana w aerozolu do dekoracji

Kawę zalać szklanką wrzątku, wlać alkohol. Zostawić pod przykryciem. Tabliczkę czekolady połamać do rondelka, dodać łyżkę masła. Podgrzewać na maleńkim ogniu, aż czekolada się stopi. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać miękkie masło (dwie łyżki odłożyć) i przestudzoną stopioną czekoladę. Prostokątną formę posmarować masłem. Herbatniki zanurzać w kawie z alkoholem i układać na dnie i bokach foremki. Kłaść warstwę masy, warstwę wilgotnych herbatników, aż do wyczerpania się składników. Przekładaniec wstawić na 3 godziny do lodówki. Drugą tabliczkę czekolady stopić z łyżką masła. Przekładaniec wyjąć na półmisek i oblać warstwą czekolady. Wierzch udekorować dowolnie bitą śmietaną.
09.02.2010.
 
http://kuchnia.kolonia.gda.pl, Powered by Joomla and Designed by SiteGround web hosting
statystyka