Strona powitalna arrow Porady arrow Ubijamy pianę z białek
Ubijamy pianę z białek Drukuj Wyślij znajomemu
Redaktor: Marta   

Dobrze ubita piana z białek jest sztywna i po odwróceniu miski do góry dnem nie powinna się wysunąć. Aby dobrze ubić pianę, do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy tak długo, aż piana będzie sztywna. Najłatwiej zrobić to mikserem na najwyższych obrotach. Pianę do ciasta dodajemy potem powoli i delikatnie mieszamy, aby nie straciła swoich właściwości. To dzięki niej ciasto rośnie, ponieważ lekka piana ciągnie ciasto w górę. Pamiętajmy też, że w ubijanych białkach nie może być dodatku żółtek. Jeśli nam się zdarzą, trzeba je wyjąć jak najdokładniej np. łyżeczką.

Można też białka ubijać z dodatkiem szczypty soli i pół szklanki cukru (np. do słodkich biszkoptów).

12.02.2010.
 
http://kuchnia.kolonia.gda.pl, Powered by Joomla and Designed by SiteGround web hosting
statystyka